Psykologisen turvallisuuden yllättävä vaikutus
Psykologisella turvallisuudella viitataan luottamuksen ja yhteenkuuluvuuden tunteisiin, sekä yksilön mahdollisuuteen oppia ja antaa oma panoksensa yhteisölle. Se ilmenee muun muassa kykynä ja mahdollisuutena ilmaista itseään ilman pelkoa negatiivisista seurauksista itselleen tai omaan tilanteeseen.
Psykologinen turvallisuus vaikuttaa myönteisesti sitoutumiseen ja parempiin oppimiskäytänteisiin. Suuret oppimisryhmät ja etätyöskentely horjuttavat psykologista turvallisuutta, kun taas ryhmätyö ja keskustelu ovat osoittautuneet turvallisuutta tukeviksi käytännöiksi.
Virheiden tekeminen saattaa olla epämukavaa: mokaan liittyy usein häpeän tunne. Haavoittuvuuden näyttämiseen liittyy riskejä, mutta riskejä voi ottaa, kun tila on turvallinen, eikä seurauksia tarvitse pelätä.
Psykologinen turvallisuus luo hyvän maaperän luovuudelle ja innovaatiolle, parantaa oppimista ja tehokkuutta, ja vaikuttaa keskeisesti moninaisen, yhdenvertaisen ja inklusiivisen yhteisön luomiseen.
- Lue lisää psykologisesta turvallisuudesta oheisesta artikkelista.
- Katso lyhytelokuva: All of Us - Inclusivity For Everyone ja keskustele siitä kollegasi kanssa.
- Perehdy psykologisen turvallisuuden ja moninaisuuden suhteeseen Osallistavan ja turvallisen vuorovaikutuksen periaatteista sopiminen -sivulla sekä Aalto Safer Space -sarjakuvaan, jonka voit ottaa esille myös tiimisi kanssa.
- Tutustu myös monimuotoisen tiimityön tukipakettiin Teamwork First Aid Kitiiin.
Miten psykologinen turvallisuus luo perustan oppimiselle, innovatiivisuudelle ja luovuudelle?
Turvallisuuden tunne on tärkeä osa tämän päivän korkeakoulukeskustelua.
Lisää
⏰ ~2 min. + reflektio |
Kahden minuutin musiikkivideo Veetistä, joka uutena ja innostuneena aaltolaisena yrittää päästä porukoihin. Ryhmästä ulossulkeminen tai mukaan ottaminen tapahtuu pienillä eleillä. Oletko havainnut vastaavaa?
⏰ ~5 min. |
Yksi inklusiivista opetus- ja oppimiskäytännöistä on luoda yhdenvertainen ja mukava ilmapiiri kaikille opiskelijoille. Tämä on tärkeä askel kohti kunnioittavaa, kannustavaa ja tuottavaa oppimisympäristöä, jossa jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi.
⏰ ~5 min. |
Vuorovaikutukseen kannustava turvallinen tila kehittää kognitiivisia ja sosiaalisia taitoja ja tukee opiskelijajohtoista oppimista ja hyvinvointia.
Opettaja on keskeisessä roolissa turvallisemman tilan luomisessa kurssille tai koulutusohjelmaan. Turvallisen tilan luominen opetukseen mahdollistaa rauhallisen ja tasapuolisen keskustelun haastavista ja arkaluontoisistakin aiheista.
Tutustu Aalto Safer Space -sarjakuvaan, tai käytä sitä osana yhteisön kehittämistä.
⏰ ~10 min ja paljon lisämateriaalia |
Teamwork First-Aid Kit sisältää työkaluja, jotka on todettu hyödyllisiksi monimutkaisia ongelmia ratkovissa monialaisissa tiimeissä. Nämä työkalut auttavat rakentamaan hyvän perustan yhteistyölle ja kouluttamaan muutoksentekijöitä, jotka tekevät tiimeistä enemmän kuin osiensa summan. Tiimityöskentelytaidot kuuluvat kiistatta tulevaisuuden työelämän tärkeimpiin taitoihin.
Lisämateriaalia
⏰ 4 viikon valmennus |
VOICE on neurotieteeseen perustuva interaktiivinen tiimikoulutus, joka tukee osallistujia tunnistamaan vuorovaikutustilanteissa itselleen ominaisia puhetapoja ja tunnereaktioita sekä tukee rakentavampien keskusteluiden käymistä. Koulutus kestää neljä viikkoa.
Lue lisää Workday Learningistä ja ota yhteyttä [email protected] sopiaksesi koulutuksen aikataulusta tiimillesi.
⏰ ~20 min. |
Eettiset periaatteet (Code of Conduct) muodostavat Aalto-yhteisön kulttuurin perustan, ja toteutamme niiden avulla arvojamme ja tapaamme toimia. Periaatteet kertovat eettiset ja lainmukaiset menettelytavat, jotka ohjaavat toimintaamme ja toisiimme kohdistuvia odotuksia yliopistoelämän kaikilla osa-alueilla.
Workday Learning -järjestelmässä on kolme verkkokurssia, jotka Aalto-yliopiston ja ACREn (Aalto University Campus & Real Estate) työntekijöiden pitää tehdä huhtikuun 2023 alkuun mennessä. Kurssit käsittelevät eettisiä periaatteita, tietosuojaa ja kyberturvallisuutta. Suosittelemme kurssien suorittamista myös vierailijoille, jotka työskentelevät osana Aalto-yhteisöä.
⏰ ~23 min. |
Englanninkielisen Future-led Learning -podcastsarjan jaksossa "How to make teaching and learning in higher education safer and more inclusive?", Miten tehdä korkeakouluopetuksesta ja -oppimisesta turvallisempaa ja inklusiivisempaa? ARTSin tuntiopettaja Kiia Beilinson ja Aallon pedagoginen asiantuntija Sara Rönkkönen keskustelevat inklusiivisuudesta ja turvallisemmista tiloista korkeakouluopetuksessa. Jakso on vuodelta 2021.
- Julkaistu:
- Päivitetty: